March31 , 2023

Μπάκος-Καϋμενάκης αγοράζουν την Ιντρακάτ του Κόκκαλη!

Διαβάστε ακόμη...

Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για απόπειρες παρενόχλησης παιδιών σε σχολεία της Τούμπας

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει καταγγελίες γονέων, που έχουν αναρτηθεί στα...

Γιώργος Παπανδρέου: Επανέλαβε τη φράση «λεφτά υπάρχουν» (vid)

Επαναφέρει την περίφημη φράση του «λεφτά υπάρχουν» ο Γιώργος Παπανδρέου,...

«Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Τσέφεριν για Elite διαιτητές»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επικοινώνησε με τον...

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

- Advertisement -

Σχεδόν δύο μήνες μετά από τη χρυσοφόρα αποεπένδυσή τους από τον Ελλάκτωρα, οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, μαζί με το έμπειρο στέλεχος της κατασκευαστικής αγοράς Αλέξανδρο Εξάρχου, μπαίνουν στην Ιντρακάτ. Θυγατρική του ομίλου της Ιντρακόμ, όπου εκφράζονται τα συμφέροντα του Σωκράτη Κόκκαλη.

Το deal θεωρείται «συμφωνημένο επί της αρχής» και αφορά την εξαγορά του 65,6% της Ιντρακάτ, που διαθέτει δυο ισχυρά θέλγητρα:  Κατ’ αρχάς το μεγάλο χαρτοφυλάκιο με 1,1 δις ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε κατασκευαστικά έργα και κατά δεύτερον την πολλά υποσχόμενη θέση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

- Advertisement -

Λογιζόμενες ώς χρυσόμαλλο δέρας οι άδειες που διαθέτει για έργα στις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,6 γιγαβάτ (GW).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδιο στο υπό πώληση «πακέτο» του 65,6% ίσως έχουν έχουν πέραν των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου και άλλα φυσικά πρόσωπα.

Οι κ. Μπάκος και Εξάρχου φέρονται  να έχουν κάνει απ’ ευθείας συνομιλίες με τον Σωκράτη Κόκκαλη, που άναψε το «πράσινο φως» για το deal.

- Advertisement -

Πιστοποιώντας για μια εισέτι φορά την ικανότητά του να ανακατεύει την επιχειρηματική τράπουλα, με τη μοναδική μαεστρία που τον χαρακτηρίζει.

Και επιδιώκοντας στην παρούσα φάση να πουλήσει εταιρικά «ασημικά» και να διαμορφώσει με επίκεντρο την Ιντρακόμ, ένα άτυπο family office, που με όπλο τη ρευστότητα, θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα του οικογενειακού χαρτοφυλακίου.

Η συμφωνία για την πώληση της Ιντρακάτ, από τη στιγμή που δεν ανακύψει κάποιος αστάθμητος παράγοντας, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις λεπτομέρειές της στις 8 Ιουλίου.

Μια βδομάδα αργότερα, στις 15 του μηνός, θα γίνει η γενική συνέλευση της εταιρείας, η οποία σε συνέχεια της χθεσινής, θα λάβει αποφάσεις για τη σύνθεση του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου. Θέμα, που χθες, έλαβε αναβολή.

Όπως κι αυτό της σύνθεσης της νέας επιτροπής ελέγχου.

Ποιοι αναμένεται να πουλήσουν

Από το συνολικό ποσοστό του υπό παραχώρηση, πλειοψηφικού «πακέτου» της Ιντρακάτ, το 36,79% των μετοχών θα δοθεί από τη μητρική Ιντρακόμ. Θα δοθεί επίσης το 12,13% που κατέχει στην εταιρεία ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, γιός της Ελένης Κόκκαλη από τον πρώτο της γάμο.

Ο CEO της εταιρείας Πέτρος Σουρέτης θα εκχωρήσει κι αυτός το ποσοστό του (6,2%). Το ίδιο αναμένεται να πράξει, εκτός απροόπτου και η πλευρά των Δήμου Στασινόπουλου και Λουκά Λαζαράκη, που μετά από τις τελευταίες τοποθετήσεις στη μετοχή, εκτιμάται ότι κατέχει το περίπου 10,5%.

Στο σχήμα των πωλητών δεν φαίνεται να υπάρχει ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κούτρας, που ελέγχει το 8,13% της εταιρείας.

Στην οποία τα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν το 9,8%, εκ των οποίων περί το 5% είναι η θέση του fund Orasis, του Τζώρτζ  Έλλιοτ, έπειτα από τις αγορές που έχει κάνει, μετά από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το υπόλοιπο 16,45% περίπου, είναι στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Η χρηματιστηριακή αγορά με τη χθεσινή της αντίδραση έδειξε να προεξοφλεί το deal, στέλνοντας τη μετοχή της Ιντρακάτ στο +13,40% (2,37 ευρώ) και την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στα 177,9 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν ότι το τίμημα της εξαγοράς θα είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές, με πρώτο σκαλοπάτι τα 2,5 ευρώ και τελευταίο τα 3…

Αφορμή για τα υψηλά αυτά τιμήματα (που ωστόσο δεν έχουν καμία επίσημη υπόσταση) είναι το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι και δυνητικοί πωλητές, πήραν μέρος στην προ τετράμηνου αύξηση κεφαλαίου (στο 1,90 ευρώ) τοποθετώντας τα 33,7 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 51,35 εκατ. της ΑΜΚ.

Πώς διαμορφώνονται τα τιμήματα για τους πωλητές

Στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή, η χρηματιστηριακή αξία του 100% της Ιντρακάτ πάει στα 187,6 εκατ. ευρώ, ενώ με 3 ευρώ διαμορφώνεται στα 225,16 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή το υπό παραχώρηση ποσοστό της Ιντρακόμ τιμολογείται στα 82,8 εκατ. ευρώ.

Του Θεοδωρίδη στα 27,3 εκατ. ευρώ, των Στασινόπουλου-Λαζαράκη στα 23,6 εκατ. και του Σουρέτη στα περίπου 14 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή στα 147,7 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον σε ότι αφορά το Πέτρο Σουρέτη η υλοποίηση του deal θα σημάνει και την αποχώρησή του από την Ιντρακάτ, στην οποία τη θέση του νέου CEO αναμένεται να λάβει ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

Ο Σουρέτης θα μείνει όμως, εκτός απροόπτου, στον όμιλο της Ιντρακόμ, αναλαμβάνοντας όπως λένε οι πληροφορίες, να στήσει επιχειρηματική συμμετοχή στο realestate.

Επί του παρόντος πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει αν όλες αυτές οι δρομολογούμενες εξελίξεις στην Ιντρακάτ, συνιστούν και δημόσια πρόταση ή όχι.

Το δίδυμο των εφοπλιστών και τα μεγέθη της Ιντρακάτ

Ούτως ή άλλως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το δίδυμο των εφοπλιστών Μπάκου- Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου , από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία με την Ιντρακάτ, θα αναβαθμίσει τη θέση του στον επιχειρηματικό «χάρτη» της χώρας.

Και μάλιστα σε σημαίνοντες τομείς όπως είναι τα έργα υποδομών και η πράσινη ενέργεια.

Με μπίζνες στη ναυτιλία, τη διύλιση πετρελαίου, την ενέργεια, τις βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και το ποδόσφαιρο (με τον Αστέρα Τρίπολης)  οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους διαδρομή σαν καπετάνιοι, απέδειξαν στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, ότι ξέρουν να βγάζουν λεφτά…

Με ιθύνοντα νού τον Αλέξανδρο Εξάρχου, τοποθέτησαν 126 εκατ. ευρώ και αποχώρησαν έπειτα από ενάμιση χρόνο, λαμβάνοντας 189 εκατ. ευρώ.

Μπροστά τους τώρα είναι η Ιντρακάτ, με πάνω από 100 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, καθαρό δανεισμό 125,6 εκατ. και με έτοιμη τη συμφωνία με τις τράπεζες για την ανάληψη ομολογιακού δανείου 120 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα των ΑΠΕ.

Μετά από την απορρόφηση της «Γαία Άνεμος» η Ιντρακάτ διαθέτει άδειες για έργα στις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,6 GW. Από την παραπάνω συνολική ισχύ,  ένα Αιολικό Πάρκο 15μεγαβάτ (MW) ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά,  έλαβε βεβαίωση λειτουργικής ετοιμότητας και ξεκινά άμεσα τη επιχειρηματική του διαδρομή.

Επίσης, Αιολικά Πάρκα ισχύος 94MW έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας και βρίσκονται σε φάση κατασκευής, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως τα τέλη του 2023.

Η Ιντρακάτ εκτιμά ότι οι εν λόγω κινήσεις, που αποτελούν την πρώτη φάση ανάπτυξης των ΑΠΕ, θα ενισχύσουν τη λειτουργική κερδοφορίας της (EBITDA) με πάνω από 14 εκατ. ευρώ το χρόνο. Γεγονός που αποτιμά τον συγκεκριμένο κλάδο της πράσινης ενέργειας στη περιοχή των 200 εκατ. ευρώ.

Εξ ου και το ενδιαφέρον που έδειξε για την εξαγορά του 75% η BC Partners του πολυπροβεβλημένου Νίκου Σταθόπουλου, που τίθεται πλέον εκτός του κάδρου των εξελίξεων.

Για την Ιντρακάτ βεβαίως, εξαιρετικά σημαντικό είναι και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των υπό εκτέλεση κατασκευαστικών έργων, που την καθιστά βασικό «παίκτη» της αγοράς. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα κεφάλαια του ταμείου ανάκαμψης θα ανοίξουν τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς.

Αναμφίβολα η πώληση της Ιντρακάτ θα φέρει ακόμη περισσότερο ρευστό στα ταμεία της μητρικής Ιντρακόμ Συμμετοχών, η οποία ταυτόχρονα θα απαλλαγεί και από τον τραπεζικό δανεισμό της θυγατρικής.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά με το δρομολογημένο deal, τότε η Ιντρακόμ holdings (που ήδη πούλησε την επίσης θυγατρική Intrasoft) θα βρεθεί με τα ταμειακά διαθέσιμα άνω των 280 εκατ. ευρώ και τραπεζικό δανεισμό κάτω από 30 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των μισθώσεων.

Μια ισχυρότατη οικονομική δύναμη πυρός, που ο Σωκράτης Κόκκαλης θα κρίνει που και πως και θα κατευθυνθεί.

πηγή: mononews.gr

Εκλογές 2023: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 21 Μαΐου 2023 και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ένα 4ήμερο «ελεύθερο» καθώς τα σχολεία θα κλείσουν λόγω της κάλπης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη τα σχολεία θα είναι κλειστά τόσο την Παρασκευή 19 Μαΐου, όσο και τη Δευτέρα 22 Μαΐου. Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα Οι διακοπές των μαθητών το Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες στα...

Εκλογές 2023: Το σενάριο για τρίτη κάλπη τον Δεκαπενταύγουστο

Το ερώτημα τι γίνεται αν δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε και από τις δεύτερες κάλπες , με την ενισχυμένη αναλογική, έχει αρχίσει να απασχολεί την πολιτική σκηνή, μετά την προκήρυξη των εκλογών για τις 21 Μαΐου. Πιθανότερη ημερομηνία για τις δεύτερες εκλογές θεωρείται η 2α Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι στις 12 Ιουλίου το πολύ, θα διαρκέσει η...

Θεσσαλονίκη: Φωτεινός πίνακας του Καυταντζογλείου περιστρέφεται ανεξέλεγκτα λόγω του αέρα (vid)

Ανεξέλεγκτες στροφές λόγω των ανέμων έκανε ένας φωτεινός πίνακας του Καυταντζογλείου Σταδίου, προκαλώντας την κινητοποίηση συνεργείων και της πυροσβεστικής. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο του thestival.gr, ο φωτεινός πίνακας του σταδίου βρίσκεται στο… έλεος των ανέμων, πραγματοποιώντας ανεξέλεγκτες στροφές. Στο σημείο βρίσκεται και η πυροσβεστική, για τις εργασίες σταθεροποίησης του πίνακα, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη πτώση...

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Ιβάν Σαββίδης ενδιαφέρεται και για άλλα λιμάνια»

H Handelsblatt αναφέρεται στην πρόθεση του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, να αγοράσει και άλλα λιμάνια εκτός της Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ: «Ο Σαββίδης είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όταν ξεκίνησε πέρυσι η διαδικασία. Αυτό μετατράπηκε σε πολιτικό ζήτημα διότι το συγκεκριμένο λιμάνι είναι σημαντικός κόμβος για...

Επίσημο: Ανακοίνωσε εκλογές στις 21 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Συνεδριάσε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, στην διάρκεια του οποίου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα γίνουν Κυριακή 21 Μάϊου. Οι δεύτερες το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου. «Η χώρα χρειάζεται καθαρό ορίζοντα. Οι εκλογές θα γίνουν στην λήξη της τετραετίας την Κυριακή 21 Μαΐου. Και...
adana eskort - mersin eskort - eskort mersin - mersin eskort bayan - mersin bayan eskort - çeşme eskort