Τη διαβεβαίωση πως δε θα υπάρξει πρόβλημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας δίνει η κυβέρνηση, που παράλληλα επεξεργάζεται ένα plan b για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου και επομένως υπάρχει ένα περιθώριο για να προετοιμαστεί η χώρα για όλα τα ενδεχόμενα.
Το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία από τη ρωσική πλευρά επιταχύνει τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στο ενεργειακό πεδίο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν τις κινήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο Ε.Ε. το επόμενο διάστημα, ωστόσο παράλληλα ξεδιπλώνεται και ένα εθνικό σχέδιο δράσης.
«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής» τονίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Να σημειωθεί πως νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.
Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει παρεμβάσεις σε πολλούς άξονες. Τα «φώτα» στρέφονται πρωτίστως στη Ρεβυθούσα και την αύξηση της δυναμικότητας μέσω εγκατάστασης μιας επιπλέον πλωτής δεξαμενής χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων. Στόχος είναι να μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα 2 πλοία με LNG έναντι ενός και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στις αυξημένες παραγγελίες φορτίων LNG.
ethnos.gr