May28 , 2023

Τα 30+ έργα και η Νέα Τούμπα που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε ακόμη...

Τουρκικές εκλογές: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν με 52,2%

Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των...

Εκλογές 2023: Βουλευτές για μια ημέρα – Σήμερα στις 18.00 η ορκωμοσία

Η ορκωμοσία των βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές...

Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ (vid)

Επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν τα ξημερώματα...

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

- Advertisement -

Την παρουσίαση των 30+ έργων που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε, σήμερα, στο γραφείο του στο Διοικητήριο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν κι έκαναν παρεμβάσεις η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.

- Advertisement -

Κατά την παρουσίαση των έργων ο κ. Καλαφάτης, τόνισε:

«Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τη θέση που δικαιούται στο αύριο με μια ολιστική, πολυεπίπεδη προσέγγιση. Με 30 και πλέον project και παρεμβάσεις, διαγράφουμε την πορεία για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Αφορούν:

Α. Υποδομές

- Advertisement -

Β. Υγεία και της Πρόνοια

Γ. Επιχειρηματικότητα και καινοτομία

Δ. Aναπλάσεις και επεμβάσεις με αναφορά στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στο Πράσινο, στην Αναψυχή, στον Πολεοδομικό σχεδιασμό.

-Κάποια από τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί, κάποια βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, και κάποια είναι σε επίπεδο σχεδιασμού. Συνολικά το κόστος τους υπερβαίνει τα 9 δις 350 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 1 δις 167 εκατομμύρια ευρώ αφορά στα ιδιωτικά έργα και 8 δις 184 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στα δημόσια.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις της ολιστικής αυτής προσέγγισης αποβλέπουν σε ένα τριπλό στόχο και συγκεκριμένα σε έναν κύριο και δύο θεμελιώδεις στόχους:

Πρώτος και κύριος στόχος είναι η Θεσσαλονίκη του 2030 να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης ως μια σύγχρονη πόλη. Λειτουργική, εξωστρεφής, πραγματικός πόλος ανάπτυξης. Μια πόλη που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι.

Δεύτερος στόχος (θεμελιώδης) είναι να αξιοποιήσει η πόλη μας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Να δώσει πρώτα απ΄όλα στους ανθρώπους της, νέες υπηρεσίες, νέες δυνατότητες, νέες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, εμπόριο, εστίαση, βιομηχανία, υπηρεσίες, επιχειρείν. Να ανοίξει νέους δρόμους στο μοναδικό επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει, στους κατόχους πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων από τα εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματά μας: Και βέβαια να αξιοποιήσει την γεωπολιτική θέση της, που αποκτά νέα δυναμική στο χάρτη του μέλλοντος.

Τρίτος στόχος (θεμελιώδης κι αυτός) να ικανοποιήσει την ανάγκη της ισόρροπης ανάπτυξης δίνοντας βάρος στη Δυτική Θεσσαλονίκη (όπου διαβιεί περίπου ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος) με projects και παρεμβάσεις που αξίζει η περιοχή και δικαιούνται οι κάτοικοι.

Και αυτό συμβαίνει σε δύο επίπεδα:

-Πρώτον σε ό,τι αφορά τον Κοινωνικό ιστό και την Ποιότητα ζωής

-Δεύτερο σε ό,τι αφορά τον παραγωγικό ιστό και την αναπτυξιακή της προοπτική.

Ο στόχος 1 είναι κυρίαρχος, οι άλλοι 2 αποτελούν αφενός ξεχωριστούς στόχους αλλά παράλληλα η επίτευξή τους συμβάλει στην εκπλήρωση του κυρίαρχου στόχου.

Στο πιθανό ερώτημα γιατί είμαστε αισιόδοξοι, γιατί να μας πιστέψουν οι πολίτες; Απαντάμε:

Πρώτ΄ απ΄ όλα, διότι η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει στην πράξη σε όλα τα επίπεδα ότι μιλά με πράξεις και αποτελέσματα. Το έδειξε δρομολογώντας όλα τα έργα που είχαμε εξαγγείλει. Ό,τι είπαμε γίνεται. Το έδειξε στα χρόνια της πανδημίας, όταν με 43 δις στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Το δείχνει και τώρα, στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης. με τη διάθεση 8,5 δις, κυρίως στις αδύναμες οικονομικά ομάδες πληθυσμού στη μεσαία τάξη, στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αποδεικνύει η έξοδος της χώρας από την 12ετή ενισχυμένη εποπτεία, που σηματοδοτεί την πορεία για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Το αποδεικνύει με το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects και η προώθηση άλλων (όπως ο E65 και το Ελληνικό), Το αποδεικνύει με τη ραγδαία αύξηση των ξένων επενδύσεων και η προσέλευση παγκόσμιων κολοσσών (όπως η Cisco, η Deloitte, η Pfizer και η Microsoft). Το αποδεικνύει με τη θεαματική αύξηση των εξαγωγών. Και βέβαια με τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας.

Ένας δεύτερος λόγος αισιοδοξίας και σιγουριάς αναφορικά με το project είναι ότι έχουμε σε αυτό συμμάχους υπεύθυνους και σοβαρούς. Είναι όλοι οι τοπικοί και θεσμικοί φορείς. Και είναι ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, που είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου (τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό).

Είναι στην ίδια πλευρά, σύμμαχοι και συνεργάτες, οι παραγωγικοί φορείς (Επιμελητήρια σύνδεσμοι κλπ)

Είναι στην ίδια πλευρά η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α+Β βαθμού (με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίζει η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης, αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής).

Είναι στην ίδια πλευρά οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς, στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία τουλάχιστον.

Αυτό που παρουσιάζεται λοιπόν σήμερα είναι τα 30+ project που αλλάζουν τη πόλη. Είναι μια στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκπλήρωση της οποίας εργάζεται ολόκληρη η Κυβέρνηση. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι και στοχοπροσηλωμένοι σε αυτό το γιγάντιας σημασίας project -όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και για την Ελλάδα- όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Και ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, σε πλήρη και άριστη συνεργασία μαζί τους, προσπαθεί να συμβάλλει ως επιταχυντής, καλός αγωγός, καταλύτης και -όπου απαιτείται- και συντονιστής όλων αυτών των έργων με όλες του τις δυνάμεις».

Τα έργα τα οποία παρουσιάστηκαν, είναι τα εξής:

Στον τομέα Υποδομές

 1. Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver)
 2. ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης / Βασική Γραμμή – Επέκταση Καλαμαριάς – Επέκταση Δυτικής Θεσσαλονίκης – Επέκταση Αεροδρομίου
 3. 6ος Προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης & Αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών υποδομών
 4. Νέα Σιδηροδρομική σύνδεση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης
 5. Σιδηροδρομικά Έργα
 6. Οδικά Έργα
 7. Αντιπλημμυρικά Έργα
 8. Αεροδρόμιο Μακεδονία – Νέος Τερματικός Σταθμός
 9. Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας
 10. Υλοποίηση 17 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ
 11. Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης

Στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας:

 1. Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Νέο Θεαγένειο»
 2. Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
 3. Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων Κεντρικής Μακεδονίας
 4. Εκσυγχρονισμός Κέντρων Υγείας Βόρειας Ελλάδας

Στον τομέα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας:

 1. Μετατροπή Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου (ΕΠΕ Καλοχωρίου)
 2. Εμπορευματικό Κέντρο Β. Ελλάδας Εθνικής Εμβέλειας – Στρατόπεδο Γκόνου
 3. Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δ.Κ. Περαίας
 4. Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων CISCO Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub – πρώην Εμπορικό Κέντρο “EAST PLAZA”
 5. Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (βιομηχανία – μεταποίηση – logistics)

Αναπλάσεις & Επεμβάσεις που Αλλάζουν την Εικόνα της Θεσσαλονίκης & της Κεντρικής Μακεδονίας (Πολιτισμός, Αθλητισμός, Πράσινο, Αναψυχή & Πολεοδομικός Σχεδιασμός)

 1. Ανάπλαση Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης
 2. Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης
 3. Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του παραλιακού μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος (ΠΣΘ) Θεσσαλονίκης
 4. Ανάπλαση Δυτικής Πύλης Θεσσαλονίκης
 5. Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου – Στρατόπεδο Παύλου Μελά
 6. Ανάπλαση Τούμπας – Νέο Γήπεδο ΠΑΟΚ
 7. Διπλή Ανάπλαση Θεσσαλονίκης – Νέο Γήπεδο Α.Σ. ΑΡΗ
 8. Έργα Τοπικής Παρέμβασης Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης
 9. Νέες Αστικές Αναπλάσεις Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης
 10. Νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης
 11. Αναπλάσεις Παλαιάς Παραλίας & Πλατείας Αριστοτέλους.

thestival.gr

Θεσσαλονίκη: Οπαδική επίθεση σε παρέα – Τραυματίστηκε ένας ανήλικος

Νέο επεισόδιο με την εμπλοκή οπαδών σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με έναν ανήλικο να τραυματίζεται. Η επίθεση σημειώθηκε χθες το βράδυ, περίπου στις 23:00, στην περιοχή του Πανοράματος, στο πάρκο Γαλανού. Μια ομάδα ατόμων εντόπισε μία παρέα νεαρών που βρίσκονταν στην περιοχή και τους επιτέθηκε καθώς κάποια από τα άτομα φορούσαν διακριτικά ομάδας της πόλης. Κατά τη...

Τηλεοπτικά δικαιώματα: Tα συμβόλαια των ομάδων της Super League και οι προθέσεις των ΝΟVA – Cosmote ΤV

Η σεζόν 2022-23 της Super League ολοκληρώθηκε και το ενδιαφέρον ενόψει της νέας στρέφεται στα τηλεοπτικά δικαιώματα των ΠΑΕ καθώς ελάχιστα έχουν ήδη συμβόλαια και τη νέα αγωνιστική περίοδο ενώ υπάρχουν και ερωτήματα για τον Πανσερραϊκό, που ανέβηκε και μαθηματικά, και την Κηφισιά που έχει σχεδόν… κλειδώσει τη δική της άνοδο.     Και οι δύο συνδρομητικές, Nova και Cosmote TV, έχασαν από μια...

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα επιχείρηση της Πυροσβεστικής για κατάσβεση φωτιάς σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Για άγνωστη αιτία ξέσπασε φωτιά λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επί της οδού Βρυούλων, στην Κάτω Τούμπα. Εννέα πυροσβέστες με τρία υδροφόρα οχήματα επιχειρούν αυτήν την ώρα στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς....

Θεσσαλονίκη: Αδέσποτη βολίδα καρφώθηκε σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μητέρα με το παιδί της

Τον απόλυτο τρόμο βίωσε μια μητέρα με το παιδί της, το μεσημέρι της Παρασκευής στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival.gr, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ η γυναίκα οδηγούσε το όχημά της, στο οποίο επέβαινε με το παιδί της, επί της Λεωφόρου Στρατού στην Πολίχνη, άκουσε έναν δυνατό θόρυβο. Χωρίς να χάσει τη ψυχραιμία της, η γυναίκα στάθμευσε το αυτοκίνητο στην άκρη...

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οχιά δάγκωσε ερπετολόγο σε σχολείο

Μάχη για τη ζωή της δίνει μια ερπετολόγος που δέχτηκε δάγκωμα από οχιά σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.   Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του thestival.gr, η 39χρονη εθελόντρια ερπετολόγος κλήθηκε στο σχολείο για να εγκλωβίσει μια οχιά που εντοπίστηκε από καθηγητή. Όλα συνέβησαν στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Παρασκευής.   Ένας καθηγητής αντιλήφθηκε ότι σε χώρο...
adana eskort - mersin eskort - eskort mersin - mersin eskort bayan - mersin bayan eskort - çeşme eskort