Συγκλονισμένη η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις. Αναφορικά με τις υποθέσεις παρακολούθησης. Ο γ.γ. του πρωθυπουργού παραιτήθηκε, ο διευθυντής της ΕΥΠ… να ήταν κι άλλος, έφυγε μόνος του κι αυτός. Με λίγα λόγια, για κάτι που βλέπει και ασχολείται όλη η χώρα, υπήρξαν εξελίξεις. Είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί, κάποιοι με τον τρόπο τους παραδέχτηκαν πως έχουν μερίδιο ευθύνης.
Δεν το λέμε για να δικαιολογήσουμε κανέναν. Απλά θέλουμε να πάρουμε ως παράδειγμα την αντίδραση αυτών των δύο στελεχών. Παραιτήθηκαν, έστω κι αν το έκαναν για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Στον αθλητισμό, υπάρχει άραγε κανείς να ακολουθήσει το παράδειγμά τους;
Προφανώς και δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά οι καταστάσεις. Όμως κι ο αθλητισμός όσο κι αν τον μειώνει ο καθένας στο μυαλό του, είναι στοιχείο που αφορά τον κόσμο, απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ειδικά σε περιόδους που λόγω της δύσκολης καθημερινότητας οι ευκαιρίες διασκέδασης και ξεγνοιασιάς λιγοστεύουν για τον καθένα.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι το στέλεχος της κυβέρνησης που επιλέχτηκε τρία χρόνια πριν για πολιτικός επικεφαλής του αθλητισμού στον τόπο μας. Μέρα παρά μέρα, διαβάζετε κατορθώματά του.
Οι φιλικές του σχέσεις με συγκεκριμένη πλευρά τις οποίες δεν έκρυψε ποτέ κανείς, τα ταξίδια με τεράστιο κόστος για τον φορολογούμενο, η εμπλοκή στο ποδόσφαιρο με τρόπο που δείχνει πρόθεση ενίσχυσης συγκεκριμένης κατεύθυνσης, οι υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ποτέ για τα χρήματα του στοιχήματος, το σκάνδαλο με την ΕΕΑ και αποκορύφωμα η απόφαση-εμετός για τον ΠΑΟΚ που ακολουθήθηκε απ’ την ξεφτίλα του CAS χωρίς να… ανοίξει ρουθούνι, αθλητές που έκλαιγαν on camera επειδή δεν άντεχαν άλλο να παίρνουν δανεικά για να προετοιμάζονται και να προπονούνται, εμπλοκή σε εκλογές Ομοσπονδιών, φιάσκο με το περιβόητο μητρώο των σωματείων, πτώχευση Ομοσπονδίας βόλεϊ, άμεσος κίνδυνος αναβολής διεξαγωγής πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου-μπάσκετ-βόλεϊ, ομάδες έτοιμες να… βαρέσουν κανόνι λόγω μη τήρησης υποσχέσεων.
Είπαμε μόνο τα… χοντρά. Δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να αναλύσουμε υποθέσεις όπως διοικήσεις ΣΕΦ ή διαρκής διεξαγωγής διοργανώσεων στο νομό που πολιτεύεται χωρίς κανείς να αναλύει τι κόστος έχουν για τους φορολογούμενους ή αν έχει νόημα να γίνονται μόνο στο Ηράκλειο και πουθενά αλλού στη χώρα.
Αν ανάμεσα σε όλα αυτά, δεν μπορεί να εντοπίσει ο ίδιος ο Λευτέρης Αυγενάκης, τουλάχιστον ένα πακέτο 2-3 λόγων για να παραιτηθεί, τότε πραγματικά υπάρχει πρόβλημα αντίληψης της κατάστασης. Δεκτή η πρόθεση «γαντζώματος» στην καρέκλα μία, δύο, τρεις, δέκα. Αλλά παντού υπάρχει ένα όριο.
Η διεθνής ξεφτίλα της χώρας σε όλα τα επίπεδα, η απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον επικεφαλής του αθλητισμού, αρκούσαν για να τον οδηγήσουν σε ένα από «παραιτούμαι». Δε θα έσβηνε τα πολιτικά «εγκλήματά» του γύρω απ’ τον αθλητισμό, αλλά θα ήταν μια κίνηση που τουλάχιστον θα του έδινε κάποιους πόντους ευθιξίας.
Ποιος την έχασε για να τη βρει ο Αυγενάκης θα ρωτήσετε κι απάντηση δε θα μπορέσουμε να σας δώσουμε. Ακόμη και οι διαιτησίες των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα ποδοσφαίρου, ίσως σε ένα βαθμό να σχετίζονται με τα τερτίπια του. Το SDNA σας ενημέρωσε προ ημερών για το πώς τον αντιμετωπίζουν πλέον FIFA και UEFA. Όταν βλέπουν έτσι τον υφυπουργό αθλητισμού, γιατί να δουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα οτιδήποτε αφορά τη χώρα μας;
Λευτέρη Αυγενάκη κάποτε η παραίτηση έμοιαζε με λύση για σένα. Τώρα έχουν πάει όλα τόσο χαμηλά, που ακόμη κι αυτή ίσως να μη διορθώσει το παραμικρό. Απλά θα είναι μια αρχή προσωπικής σου απόπειρας εξιλέωσης, βάζοντας τον εαυτό σου κάπου μακριά από θέσεις ευθύνης για κάτι τόσο όμορφο και σημαντικό για την καθημερινότητα του κόσμου, όπως ο αθλητισμός.
sdna.gr